Lokaal Overlegplatform Tienen
LOP-Memorandum: gelijke onderwijskansen voor elk kind
De vele verkiezingen, Vlaams, federaal, Europees, lokaal en provinciaal, zijn net achter de rug en zijn een belangrijk scharniermoment voor de komende jaren. De uitkomst van deze verkiezingen bepaalt immers de prioriteiten voor de volgende beleidsperiode. Waar willen we naartoe met onze samenleving? Welke richting kan het onderwijs daarin geven?
Dit memorandum is een initiatief van de lokale overlegplatformen van het basis- en secundair onderwijs Tienen. Het is het resultaat van een online bevraging bij alle partners van de platformen en van besprekingen in de dagelijkse besturen en algemene vergaderingen van beide LOP's.
Wat is een LOP?
In lokale overlegplatforms (LOP's) helpen lokale partners de gelijke onderwijskansen van jongeren in een regio realiseren.
In een LOP vergaderen vertegenwoordigers van alle scholen uit een gemeente of regio en hun partners: CLB's, ouders en leerlingen, lokale partners, organisaties van migranten en armen, integratiecentra, onthaalbureaus voor nieuwkomers en schoolopbouwwerk. Zij maken er samen afspraken, zodat alle leerlingen gelijke onderwijskansen krijgen.
Het LOP kan ook bemiddelen in moeilijke situaties. Zo zal het LOP ouders helpen als een school weigert om hun kind in te schrijven.
Er zijn LOP's voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs, 70 voor heel Vlaanderen.